biologiska metoder mot mördarsniglar

Även om mördarsniglarna har ett fåtal fiender, finns det ett flertal metoder att använda - mer eller mindre konventionella - där man planterar in nya arter för att ta död på sniglarna.

NEMATODER

Nematoder är något som nyligen blivit godkänd i Sverige (2008). För er som inte känner till vad det är, kan vi berätta att det är en sorts rundmask (det latinska namnet är phasmarhabtitis hermaphrodita) som tar sig in i sniglarna och äter upp dem inifrån. Eftersom mördarsniglar gärna festar på sina döda kamrater, sprids nematoderna därför snabbt vidare.

Nematoderna köps i pulverform och blandas sedan ner i en vattenkanna tillsammans med vatten. Man ska vattna med det på kvällen, för det är då sniglarna börjar komma fram.

Nackdelen är att nematoderna även dödar andra sniglar.

Jag fick ett tips från en läsare, Birgitta, angående nematoder: "Om man använder nematoder kan det vara bra att spara en slatt och dutta en skvätt alt.doppa dödade sniglar däri och lägga ut så slipper man springa och passa när det kommer fler. Ett säkert sätt att nematoderna kommer dit de ska." Väl värt att prova!

MYSKANKOR

Myskankor är ett av de få djur som faktiskt äter mördarsniglar. Myskankorna är inte alltför dyra, ett par hundringar går de på. De trivs bäst i grupp, så det är att rekommendera

att köpa flera. Det råder dock delade meningar om alla myskankor verkligen äter mördarsniglar. Vissa hävdar att individer faktiskt hoppar över sniglarna.  Men även om de ej äter sniglar, får man i

alla fall goda ägg. Mindre fördelaktigt är väl då kanske att trädgården blir full med ankbajs!

GRANULAT MOT MÖRDARSNIGLAR

Ytterligare ett bra tips är snigelgranulat, eller snigelkorn som det också kallas. Snigelkornen är effektiva både mot mördarsnigeln och den besvärliga åkersnigeln, som man ofta kan hitta i sallad. Behandlingen bör sättas in så fort man ser sniglar i trädgårdslandet - eller som det rekommderas från återförsäljaren - när det finns ätskador på växterna.

Snigelkorn är skonsamma mot andra djur i trädgårdens ekosystem, som fåglar, skalbaggar, daggmaskar och igelkottar.

Här kan du köpa snigelkorn om du vill prova.

Ads

Nyheter: