Fakta om mördarsnigeln

Den spanska skogssnigeln (Arion Lusitanicus) härstammar från början – som namnet antyder – från den iberiska halvön. Idag har den lyckats etablerat sig på flera i Europa, däribland i Skandinavien.

Den har numer även korsat sig med vår svenska skogssnigel (Arion Empiricorum), vilket gjort att avkomman troligtvis blivit mer köldtålig. Det finns redan flera rapporter om att 2010 ser ut att bli ett rekordår för mördarsniglarna, trots att vargavintern höll oss i sitt grepp under flera månader.
Även äggen från mördarsnigeln tycks klara sig bra under vintern. I en artikel på Odla.nu går det att läsa om en person som i sin trädgård hittat ägg under en presenning för några år sedan. Han tog med äggen in för att se om de kläcktes. De gjorde de! Det mesta tyder alltså på att arten är här för att stanna. Inte ens de mest köldkalla vinternätter verkar få stopp på mördarsnigeln.

ARTBESKRIVNINGMördarsnigeln äter det mesta

Färgen hos mördarsnigeln kan variera. De vanligaste förekommande färgerna är rödbrun och mörkbrun, men även orangebrunt förekommer.

Den spanska mördarsnigeln kan bli mellan 8 – 13 cm lång. Den har mycket slem, oftast mer än andra sniglar, och slemmet är klibbigt och fastnar lätt. Sniglar är tvåkönade, en individ är alltså både hane och hona. Detta gör att det är lätt för dem att para sig. Finns det inte några andra sniglar i omgivningen kan den också befrukta sig själv. Inte illa, eller hur?

En mördarsnigel lägger runt 400 ägg per säsong. Äggen är små och runda, ca 3 – 5 mm, och ser ut som små vita pärlor. De kan både lägga äggen i håligheter under jorden eller under lövhögar, marktäckande växter, vedhögar eller andra skyddande miljöer. Som tur är brukar inte alla ägg klara sig, så det är inte så att en snigel automatiskt ger 400 nya individer, som i sin tur ger 400 individer och så vidare. Men tyvärr är det tillräckligt många ägg som klarar sig ändå, för att det ska bli en snabb ökning. En mördarsnigeln blir ca 12 – 13 månader gammal och blir könsmogen efter fem veckor.
Mördarsnigeln övervintrar under jorden, på ca 10 – 20 cm djup. De blir aktiva vid ca 4 plusgrader, men de trivs som bäst runt 8 – 10 grader, och helst då det är mycket fukt. Regniga dagar och daggiga sommarnätter är mördarsnigelns favoriter.

FÖRVÄXLA INTE MÖRDARSNIGELN MED ANDRA ARTER

Många förväxlar mördarsnigeln med den bruna åkersnigeln (agriolimax agrestis). Men den bruna åkersnigeln är minde – endast 3-5 cm lång – och är gråbrun till gul i färgen. Även röd skogssnigel (arion rufus), framförallt vanlig på Öland, kan lätt blandas ihop med den spanska skogssnigeln. Den röda skogsnigeln förekommer främst i lövskog, och undviker ofta trädgårdar. Men är du osäker på vilken sort du har i din trädgård går det att skicka ett exemplar till Naturhistoriska museet i Göteborg för artbestämning.

SPRIDNINGEN

Hur spridningen till Sverige gått till är oklart, men den kom till Sverige för ca 35 år sedan, förmodligen med bland plantor som importerats från södra Europa. Det var i Påarp, strax utanför Helsingborg, som första exemplaret hittades. Idag finns den på de flesta orter i Götaland och Svealand. Den har också hittats så långt upp som till Umeå.

Ads

Nyheter: