Staket och barriärer

Effektivt är förstås att hindra att mördarsniglarna tar sig in i trädgården eller trädgårdslandet redan från början. Då slipper man klippa mördarsniglar och göra ölfällor, och kan lägga all sin koncentration till att vårda sina växter.

UTTORKNINGSBARRIÄRER

Eftersom sniglarna är känsliga för torka, undviker de naturligtvis sådant som kan få dem att torka ut. Barriärer av sågspån är väldigt effektiva mot mördarsniglarna. Att lägga ut krossad kalk, granulat eller stenmjöl runt trädgårdsland och växter är därför en bra metod. Kalk suger åt sig vätska, och därmed även sniglarnas skyddande slemskikt.  Läs på först bara,  för dina plantor kanske inte heller gillar kalk eller stenmjöl. Vissa växter gillar inte när jorden är för kalkrik.

Har du en kammin eller kakelugn som du använder dig av då och då, kan du använda aska på samma sätt som kalk. Se dock till att den är  ordentligt utbränd först och att ingen glöd finns kvar. Att elda upp trädgården lär ta kol på sniglarna, men det  vore ju rätt synd om huset brann ner, eller hur?

Oavsett om du väljer kalk eller aska kommer du att behöva lägga ut nya barriärer med kalk eller aska så fort det regnat! Att blanda ut jorden med stenmjöl har dessutom visat sig vara utmärkt som växtnäring.

KOPPAR ÄR EFFEKTIVT MOT MÖRDARSNIGLAR

Att sätta upp remsor av kopparplåt runt trädgårdslandet eller runt krukor gör så att mördarsniglarna håller sig borta. De kan inte ta sig över kopparen, då den bränner på dem. Det är dock viktigt att se till att sniglarna inte kan komma över på andra sätt, till exempel att en gren sticker ut så de kan krypa upp ändå.

Ett hett tips är att vira koppartråd runt stjälken på dina mest dyrbara och omtåliga större växter. Mest största sannolikhet får du ha dessa växter ifred - ja, om det inte kommer ett rådjur vill säga.

ELSTÄNGSEL

Vissa går så långt att de till och med har utvecklat elstängsel i kampen mot mördarsnigeln. Vill du att ditt trädgårdsland ska se ut som en krigszon, kan denna metod varmt rekommenderas. stängslet sätts upp runt trädgårdslandet, likt en skyddande Berlinmur. Inga sniglar kommer in, inga sniglar kommer ut.

Ett ytterligare plus kan vara det att det kan hålla andra oinbjudna gäster borta - grannens katt kanske kan få sig en liten stöt till exempel då den använder sig trädgårdslandet som kattlåda (åtminstone gör min grannes katt det).

Det finns färdiga elstängsel som går på vanliga batteriet att köpa.

Här kan du köpa sådan elstängsel.


BARRIÄRER AV SJÖGRÄS OCH TÅNG

Bor du på Västkusten kan det också vara värt att prova att samla ihop tång och sjögräs, och att lägga ut detta runt trädgårdslandet. Sjögräset innehåller salt,
och mördarsniglar skyr verkligen salt. Tången och algerna torkar ihop något när de ligger i solen, men fungerar trots det väldigt bra mot mördarsniglarna. Det är möjligt att det går även med
tång och alger från Östersjön, men de kan innehålla för lite salt. Östersjön har ju som bekant bräckvatten.

Ads

Nyheter: